Vaarroute “Westeinder”
Vaarduur 9 uur

Westeinderplassen

Nieuwe Meer

Nieuwe Meer

Harbour Club Apollo hotel

Vaarroute “Westeinder” is een route met een grote diversiteit en tevens de langste vaarroute.

De route in “vogelvlucht”, U vaart dwars door het Groene Hart, gaat over de Westeinder plassen, met z’n eigen schoonheid, komt vervolgens langs Schiphol en gaat via het Nieuwe Meer naar Amsterdam om daarna terug te varen over de Amstel naar Uithoorn.

Wat komt u zoal tegen onderweg.
Vanuit Uithoorn, vertrek u in zuidelijke richting, bij de splitsing van de rivieren, rechts aanhouden.
Ter hoogte van de roeivereniging ziet u aan de rechterzijde het Fort aan de Drecht, dit is een van de forten die deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Al rustig doorvarend gaat u over de Amstel naar de Tolhuissluis. Bij het schutten de lijnen niet vastmaken!
Na de sluis gaat u rechtsaf de Drecht op naar Bilderdam.
Na Bilderdam vaart u langs Leimuiden de Drecht af. Aan het einde van de Drecht rechtsaf de Oude Wetering op, u vaart recht op de ringvaart af. Eenmaal bij de ringvaart aan gekomen is het weer rechtsaf om de ringvaart op te gaan.
Inmiddels al trek gekregen in een broodje of een kop koffie, dan komt u langs Grand Cafe De Parel met een ruim terras u kunt natuurlijk ook gewoon lekker doorvaren om de Westeinder plassen op te gaan. Aanrader, ga eerst even langs palingrokerij Eveleens en haal een broodje paling of hot smoked zalm, echt top.

Eenmaal op de Westeinder plassen kunt u heerlijk varen langs de vele eilandjes die in dit gebied aanwezig zijn. Een oase van rust, natuur en uniek landschap. Ook leuk om naar toe te gaan is het terras van Joseph aan de Poel bij Jachthaven Dragt.
Na heerlijk op en rondom de Westeinder geweest te zijn gaat u richting de ringvaart. Al varend komt u op een gegeven moment aan de linkerzijde Schiphol tegen. Nog even doorvaren en u bent bij het Nieuwe Meer aangekomen.

Om Amsterdam te bereiken zal u het Nieuwe Meer over moeten steken waarna de Nieuwe Meerschutsluis genomen moet worden. Na de sluis gaat u via de zuidelijke route richting Amsterdam, dit is de eerste afslag rechts. Toch nog zin of even aan de wal te relaxen, bij het Olympisch stadion kunt u aanleggen daar zijn perfecte plekken om op een terras neer te strijken. Gewoon doorvaren kan ook, er zijn nog veel meer verrassingen, bij het Apollo hotel is de Harbour Club, midden in de stad een super terras, het ontdekken waard. Op dit punt komen 5 vaarwegen bij elkaar, om naar de Amstel te varen neemt u de Joseph Israelkade, vaar deze af, u komt vanzelf op de Amstel uit.
Bij de Amstel rechtsaf, all the way down naar Uithoorn. Ondertussen passeert u nog het Kalfje en de culinaire boulevard Ouderkerk aan de Amstel.

Aemstel Boating geeft u een aantal suggesties, echter niets moet, u bepaalt zelf hoe u uw trip gaat maken. Eenmaal in Uithoorn aangekomen is het een kwestie van aanmeren en nagenieten op een van de vele terrassen die Uithoorn rijk is. Gewoon lekker, biertje, wijntje hapje of een ijsje bij de ijssalon. Aemstel Boating hoopt dat u met deze beschrijving een indruk heeft gekregen wat u bij vaarroute “Westeinder” kunt verwachten.